Auschwitz-Birkenau – Kylmiä väreitä keskitysleiriltä

’’Meinaatteko mennä junalla Auschwitziin?’’ kysäisi eräs työkaverini naureskellen. Tuttuun tapaan itselläni ei heti soittanut kellot ja vastasin: ’’Ei olla vielä ihan varmoja mennäänkö junalla vai bussilla’’. photo 3 (1)Vastaukseksi sain huvittuneita katseita. Kysymys oli tarkoitettu vitsinä verraten paikan mustaan historiaan. Oikealla näkyy millaisilla junavaunuilla aikanaan oikeasti matkattiin keskitysleirille. Auschwitz on nimi, jonka jopa minä, kouluaikoina historiasta hieman piittaamattomana, muistan ja tiesin pääpiirteittäin mistä on kyse. Hieman googlea lainaten, jotta kirjoitusasu saadaan korrektoitua, Oświęcim on puolankielinen nimi tälle pienelle kaupungille, joka on paremmin tunnettu Saksankielisellä nimellään Auschwitz. Syy on varmasti sanomattakin selvä.

Matkasimme Krakovasta bussilla Auschwitziin, matkaan meni muistaakseni reilu tunti. Vaihtoehtoja on varmasti monia, mutta itse varasimme bussin täältä. Kätevä ja halpa. Viiden henkilön kustannukset menopaluulta euroissa vajaa kolmekymppiä. Matkaa etsiessä kannattaa pitää mielessä paikan edellä mainittu puolankielinen nimi. Itse kohteeseen on mahdollista päästä sisään ilmaiseksi, mutta lippu tulee kuitenkin varata etukäteen kohteen nettisivuilta. Vierailumme ajoittui turistikauden ulkopuolelle, jolloin ilmaisia lippuja oli mahdollista varata myös aamupäivälle. Turistiaikoina ilmaislippuihin oli ajallisia rajoitteita. Sivuilla oli kuitenkin selkeät ohjeet miten toimia.

Itse en tiennyt aikaisemmin, että Aushwitzissa jakautuu kahteen eri leiriin. photo 1 (1)Näiden välillä on ilmainen bussikuljetus. Suosittelen vierailemaan molemmissa, sillä nämä kaksi ovat todella erilaisia. Auschwitzin puoli on museomaisempi ja pienempi, Auschwitz-Birkenau on isompi, mutta jälkimmäisessä puolestaan on vain muutama infokyltti. Kuuluisa kuvassa näkyvä kyltti löytyy pienemmältä puolelta, kun taas tunnetut junakiskot voi nähdä isommalla leirillä.

Mielestäni tämä on yksi käymisen arvoinen paikka maailmassa. Kyllä siinä kylmät väreet enemmän kuin kerran kutkuttelivat, kun katseli mm. ihmisten polttouuneja, kaasukammioita, teloituspisteitä ja piikkilanka-aitoja. Aushwitzin puolella luettavaa kyllä riittää erilaisten kylttien muodossa. Itseeni vaikutti kuitenkin eniten talo, mihin oli kerätty kaikenlaista konkreettista, mm. leiriläisten kenkiä ja matkalaukkuja. Yhdestä talosta löytyi myös leirillä olleiden ihmisten kuvia, joihin oli kaikkiin merkitty  henkilön leirille tulopäivä, sekä kuolinpäivä. Porukalla katsoimme, ja löysimme muistaakseni kaksi tai kolme ihmistä, jotka olivat selvinneet leirillä yli vuoden..

Auschwitz-Birkenaun puolella saa kävellä hieman enemmän. Tästä puolesta suuri osa on pommitettu tai poltettu. photo 3Kyllä tämäkin puoli sai silti aikaan kylmiä väreitä. Itseäni kuvotti jotenkin leirillä olevat vartiotornit, joita näkyy myös kuvassa oikealla. Tornit muistuttivat hieman hirvitorneja, mutta kaikki tiedämme, ettei leirillä vahdattu hirviä.. Tämän leirin kaasukammiot olivat pommitettu, mutta niiden luota löytyi kuitenkin kammioiden pohjapiirustukset. Katsellessani pohjapiirustuksia muistin, kuinka meille historian tunnilla joskus kerrottiin, että ihmiset saatiin kammioon kertomalla, että he pääsevät suihkuun. Päivän aikana tutuksi tullut kuvotuksen tunne valtasi kehon.

Tällaiset mustan turismin kohteet pistävät kyllä miettimään maailmaa ja eritoten ihmisiä uudelta kantilta. Yksi vierailu riittää, mutta se yksi vierailu kannattaa mielestäni tehdä. Omalla kohdallani ainakin tuntui todella erilaiselta nähdä kuva junaraiteista historian kirjassa, kun taas reilu kuukausi sitten kävelin itse kyseistä junarataa. Koulun penkillä istuessa tapahtumat tuntuvat sinänsä kaukaisilta, mutta paikan päällä jotenkin herää todellisuuteen. Vanha koulukaverini kysäisi visiittin jälkeen olinko nähnyt leirillä lintuja ollenkaan. En muistanut itse nähneeni ja tiedustelin asiaa myös pieneltä seurueeltamme. Kukaan ei muistanut nähneensä yhden yhtä lintua. Legenda kertoo, että myös linnut karttavat tätä aluetta. Saattaapi olla totta.

Tällainen pienisuuri kokemus Puolasta tällä kertaa. Marraskuisen Krakovan viikonloppuretken pääosaa näytteli vierailu Auschwitziin. Pintaraapaisu Krakovasta valotti kyllä, miksi Łódźin sanotaan olevan Puolan rumin kaupunki. Krakovassa haluaisin lähteä käymään joskus uudestaan paremmalla ajalla. 🙂

/Suvi-Sisko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: